Penemuan 10 khazanah purba ini gemparkan dunia… hayati

AHLI arkeologi kini giat mencari gali semula artifak tersembunyi dan tahun ini sahaja mereka membuat beberapa penemuan yang tidak hanya mengagumkan malah membongkar pelbagai kisah misteri di sebaliknya.

Tahun 2021 membuktikan ahli sejarah mampu menemui pelbagai penemuan tersembunyi tidak kira di bandar yang telah ditenggelami air, kepada penemuan arena gladiator, penggalian tulang raksasa sekaligus menemui jawapan kepada Stonehenge yang dinanti-nantikan.

ARTIKEL BERKAITAN: Perit jerih selama 17 tahun akhirnya berbaloi, arkeologi temui artifak bersejarah dari abad ke-9

Terdapat 10 penemuan arkeologi pada tahun 2021 yang akan membuat kita menilai dunia secara berbeza selain kisah misteri di sebaliknya.

Inilah batu Stonehenge yang terletak di Wales seperti kisah ahli sihir Merlin.

1. Stonehenge ‘asli’ di Wales – kisah ahli sihir Merlin

Stonehenge yang terkenal terletak di England – tetapi menurut legenda, ia terletak di Ireland sehingga dipindahkan oleh ahli sihir Merlin.

Ahli arkeologi menemui sebutir kebenaran dalam mitos Merlin semasa mengkaji tapak di Waun Mawn di Wales yang sebelum ini dianggap sebahagian daripada Ireland.

Penemuan siri ‘lubang batu’ dalam bulatan…

Untuk artikel penuh, layari https://www.mstar.com.my/xpose/mistik/2022/01/06/penemuan-10-khazanah-purba-ini-gemparkan-dunia-hayati-kisah-misteri-di-sebaliknya

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Hilang ingatan akibat kemalangan, lelaki nampak lembaga

Next Post

Tiga beradik tinggal bersama mayat ketika pandemik, wanita

Related Posts