Pemuda sesat selepas bunuh ular, tamak cantas semua daun

SEPERTI tahun-tahun sebelumnya, tradisi keluarga Hakim setiap kali raya adalah membakar lemang.

Boleh dikatakan, lemang adalah menu wajib bagi keluarga Hakim lebih-lebih lagi arwah bapanya sebelum ini dikenali sebagai pembuat lemang paling sedap di kampung mereka yang terletak di Maran, Pahang.

Memandangkan tahun tersebut kesemua enam adik beradiknya dapat berkumpul bagi meraikan Hari Raya Aidilfitri, semestinya sambutan lebaran keluarga mereka bertambah meriah.

Hakim berkira-kira mahu membakar lemang dalam kuantiti yang agak banyak kerana mahu adik beradiknya membawa pulang ke ibu kota sebagai bekalan.

“Mak, Hakim nak cari buluh lemang petang esok. Beberapa hari lagi dah nak raya. Adik-adik semua akan balik raya di sini nanti… nak buat lebihlah sikit, boleh diaorang bawa balik ke Kuala Lumpur tu nanti.

“Hakim kan abang long, seronok rasanya tahun ni semua dapat cuti dan berkumpul. Mesti meriah kan mak,” kata pemuda berusia 32 tahun itu kepada ibunya, Mak Lijah.

Sejak ayahnya meninggal dunia tujuh tahun lalu, Hakim mengambil keputusan untuk pulang ke kampung bagi menjaga ibunya dan mengusahakan ladang kelapa sawit peninggalan arwah.

Lokasi pokok buluh di ceruk…

Untuk artikel penuh, layari https://www.mstar.com.my/xpose/mistik/2023/04/13/pemuda-sesat-selepas-bunuh-ular-tamak-cantas-semua-daun-palas-dalam-hutan-ditemukan-lemah-selepas-imam-laung-azan

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Hantar karung kuning sampai 5 beranak jatuh sakit, penyihir

Next Post

Jelmaan ‘sahabat baik’ pulang ke asrama, tak banyak

Related Posts